Högtid

Vad är smörrebröd?

Smörrebröd kallas ofta för Danmarks nationalrätt och det är lätt att förstå varför om man åker till landet och går in på ett café eller en restaurang. Det är en rätt som definitivt finns överallt. I grunden är det en grov smörgås (fullkornssmörgås) med en rad olika pålägg. Det som kännetecknar smörrebröd är just att det är många olika pålägg och det är dessa som varieras och skapar det stora utbudet av varianter.

Kända kombinationer skapar egna namn

En del kombinationer av pålägg är så vanliga, och har blivit så populära, att de fått egna namn. Bland dessa kan bland annat Sol over Gudhjem nämnas som består av en rågbrödssmörgås med sill, lök och rå äggula. Årligen genomförs även en rad tävlingar där man får skapa sin egen kombination och sätta egna namn.

Är inte nationalrätten

Det är lätt att tro att smörrebröd, eller alternativt pölse, skulle vara landet nationalrätt – men så är inte fallet. Under 2014 gjordes nämligen en omröstning av Fødevaremininsteriet där 60 000 personer valde att delta. Smörrebröd kom högt upp, men inte högst upp på listan. Det gjorde istället stekt fläsk med persiljesås. En klassisk rätt för många i Danmark men kanske inte vad människor från andra länder primärt svarar när de ska berätta om typisk dansk mat.

Smörrebrödets historia

Det är inte helt lätt att definiera smörrebrödets historia då det helt enkelt handlar om en ”lyxmacka”. Så länge man har ätit grovt bröd med lyxiga pålägg kan man säga att smörrebrödet funnits. Men ser man till den danska historien så sträcker den sig främst bak till slutet av 1800-talet. Det blev då inne att äta lyxiga smörgåsar och den första gången man vet att smörrebröd funnits med på menyn är 1883. Detta då på restaurangen Nimb.

För hela dagens behov

I Danmark finns möjligheten att köpa smörrebröd oavsett om det är tid för frukost, lunch eller middag. Det som skiljer är därmed hur stora smörgåsarna är och vilka pålägg som erbjuds. Ett exempel kan tas från en större butik i Danmark där en frukost kan bestå av ett smörrebröd med tre pålägg, lunchen bestå av bröd med fläskstek och potatissallad och kvällens festmat vara en smörgåstårta.