Högtid

Rätt klädd på bröllop

Det är någonting stort att bjuda in till bröllop och likaså någonting stort att bli bjuden. När det gäller bröllopstillfället är det någonting som förhoppningsvis bara sker en gång och att vara med vid tillfället är både en vänskapsbetygelse samt ett uppdrag. Som vittne till vigseln har man en plats i brudparets minne från den dagen och vidare. Även om bröllop nu för tiden är i goda vänners lag och sällan som en politisk aktivitet för att binda affärsband, finns det en tradition av regler som skall respekteras. För många kan det vara en utmaning att sätta sig in i de många traditioner man vanligtvis inte behöver förhålla sig till regelbundet. Det gäller inte bara vem som skall hålla tal och vid vilken tid, utan också om allt ifrån klädsel till gåvor.

Klädkod för varje gäst

Även om brudpar kan välja vilken klädkod de vill, finns det några vanliga direktiv man kan fundera över. Dels handlar det om att ingen skall bära samma klädsel som bruden eller brudgummen. Deras klädsel är endast deras och övriga gäster följer en annars vanligare kod. Det händer i vissa situationer att även gäster bär frack även om brudgummen valt dessa kläder. Dock hör det inte till traditionen. Vidare bör inte heller tärnor och andra kvinnor på festen ha brudklänning.

Det finns vissa kläder som följer med en rad regler. Bland annat skall en smoking inte bäras i kyrkan. Vid festen är det inga som helst problem att bära dessa kläder, men man bör känna till när och hur. Står det mörk kostym är inte smoking ett alternativ. Skulle man bara ha en smoking kan man använda denna men ersätta smokingskjortan med en traditionell sådan och undvika maggördeln som ofta hör till dräkten.

För kvinnor finns inte samma tydliga definition som för män i och med att deras kläder kan se ut på många olika vis samt gå i diverse färger. Om inbjudningskortet stipulerar högtidsdräkt är det full galaklänning som avses. I andra fall gäller uppklätt utifrån eget huvud. Valet av klädsel vid bröllop hör även samman med den sorts fest som väntas efteråt. Om vigseln och festen är i olika riktning, kan man behöva byta om.

Här finns mer att ta del av om klädsel vid bröllop.