VVS

Propplösare

Propplösare

Då var vi där igen! Avloppet har fått stopp och i diskhon hopar sig diskvattnet med en smutsig hinna som simmar på ytan. Anledningen till att det blir så här är ganska enkel. Det är helt enkelt ofta fett som åkt ner i avloppet när det varit varmt och mjukt, exempelvis matlagningsmargarin eller liknande, som när det kallnar givetvis stelnar och då täpper till rören och hindrar vatten från att rinna undan ordentligt. Men tur att det finns lika enkla sätt att lösa detta som det är enkelt att det uppstår. Vi guidar dig till några olika sätt och fler VVS-tips finns det runt omkring på nätet.

Så vad behövs?

Jo det krävs ett basiskt ämne som har förmågan att lösa upp fetterna. Du är säkert bekant med kaustiksoda som är ett lut, och kommer i formen som ett vitt basiskt pulver, som i kontakt med vattnet i avloppet blir till en frätande lösning. Men det finns även andra sätt att använda sig av, som också kan vara att föredra då kaustiksoda och andra frätande lösningar är miljöfarliga.

Miljövänliga alternativ

Du kan använda dig av bakpulver och ättika som du häller i avloppet, låter dra en liten stund, och sedan sköljer bort med kokhett vatten. Ett annat alternativ är att blanda bikarbonat, ättika och salt och hälla i avloppet, och därefter igen hälla på kokande vatten. Det kan bubbla och ryka, men det är ingen fara. Tvärtom, det betyder bara att det verkar som det ska. Detta är bättre både för miljön och för plånboken då du slipper köpa på dig i övrigt onödiga medel och fylla städskrubben med. Så mycket enklare då att kunna använda helt vanliga skafferivaror för att lösa problemen!

Men tänk på detta

I vissa fall är det kanske duschen eller handfatet i badrummet som det är stopp i. Då är det troligtvis inte stelnat fett som är boven utan ditt eget hår, gamla hudceller, och tvålrester som stoppar upp utflödet. Då är det tyvärr verkningslöst med såväl kaustiksoda som bakpulver och bikarbonat. Då gäller det helt enkelt att dra på plasthandskarna och börja dra. Att ha en vaskrensare som ser ut som en stor sugpropp är också ett effektivt hjälpmedel att ha hemma.