Köksmaskiner

Hemgjord glass

Hemgjord glass

När man vill ha hemgjord och färsk glass är det ofta bara att snöra på sig skorna och bege sig iväg till närmaste glassfik. Ett undantag är ifall man har en glassmaskin hemma och kan komponera allehanda glassorter i köket. Här finns inga begränsningar i fråga om öppettider eller smakkombinationer. Dock kan man vinna på att göra sin hemläxa innan man införskaffar denna maskin. Det finns en rad skillnader mellan diverse glassmaskiner. Inte heller är det enkelt att avgöra vilken glassmaskin som är bäst. Det är istället en fråga om vad för smakpreferenser man har och hur spontan man vill vara i sin glasstillverkning.

Billigt eller snabbt

För den som inte vill lägga mer än nödvändigt på en glassmaskin finns enkla modeller där man fryser skålen dagen innan man skall göra glass. Fördelen med denna sorts glassmaskin är att de bygger på en enkel teknik. I grund och botten är det en kall skål som fryser glassen medan den rörs. Enklare än så blir det inte. Priset är därför också väsentligt lägre än för de glassmaskiner som har egen kompressor. Vad detta betyder är att de aktivt kyler ner glassen under tiden glassmeten rörs. Man behöver inte förbereda maskinen utan kan när som helst tillverka glass. I och med att man hela tiden kyler aktivt får man ofta en luftig och krämigare glass med en sådan maskin. En av de bättre glassmaskinerna kostar en slant att införskaffa. Samtidigt kan man räkna med att alltid få tillräckligt kallt för att göra glass när man önskar. I och med det inbyggda kylelementet kan man helt släppa tanken på att skålen skall bli för varm innan glassen är klar.

Att tillverka glass är dock inte bara en fråga om valet av glassmaskin. Förvisso är detta någonting som i mångt och mycket kommer att avgöra vad för glass man får i slutet av dagen, men utan recept står man sig slätt. För mycket grädde eller socker kan rasera glassen fullständigt. I vissa fall vill den inte frysa och i andra fall blir det en tvivelaktig konsistens som inte tilltalar så många. Att lära sig glassrecept från grunden är en bra start för den som vill hitta sina egna smakkombinationer. Det finns en hel del tips och trix för den som vill börja göra glass. Har man dessutom en bra glassmaskin kan man inom kort smaka på egen hemgjord glass.