Bastu

Flera unika fördelar för hälsan med infraröd bastu

Flera unika fördelar för hälsan med infraröd bastu

Att använda en infraröd bastu är avslappnade och behagligt. Många väljer däremot denna typ av bastu främst utifrån dess fördelar för hälsan.

  • Lindrar värk¨

Värme är ett vanligt sätt att mildra värk. Musklerna kan slappna av och blodcirkulationen ökar. Detta oavsett om värmen kommer från en vetekudde, en infraröd bastu eller så kallade värmehjärtan.

  • Förbättrar immunförsvaret

Enligt Dr. Ralf Kleff på Institute for Heat and Immune Therapy kan regelbunden vistelse i en infraröd bastu stärka det mänskliga immunförsvaret. I en artikel nämns flera fördelar med detta samtidigt som det nämns i ett samband med andra åtgärder för att stärka immunförsvaret. Detta med exempelvis att inte röka, att äta mycket grönt, hålla en god vikt och få tillräckligt med sömn.

Det han hänvisar till är att värmen som uppstår i kroppen, vid denna sorts bastu, stimulerar energi ner på cellnivå. Det i sig resulterar i att kroppen ökar produktion av vita blodkroppar. Det är de vita blodkropparna som till stor del påverkar en människas immunförsvar. De aktiverar immunsystemet när en infektion håller på att uppstå vilket därmed ökar kroppens möjlighet till att bekämpa problemet.

  • Vackrare hud

Genom att få bort döda celler blir huden både mjukare och får en bättre lyster. Detta är något som de flesta upplever oavsett vilken bastuform som används. Däremot finns en tydlig skillnad mellan de olika modellerna.

Med en infraröd bastu tränger de infraröda strålningen ner i skinnet och värmer på detta sätt upp personen. Värmen kan därmed även rensa porerna. Detta kan ställas mot en vanlig bastu där det är luften som värms upp varpå personen blir varm av denna luft. Det blir därmed en skillnad på hur ”djupt” värmen går och därmed även vilken hälsoeffekt som uppnås.

  • Gå ner i vikt

Genom att använda en infraröd bastu regelbundet kan viktnedgång påskyndas.

Även fördelar för ekonomin med infraröd bastu

Utöver hälsofrämjande fördelar finns även fördelar gällande ekonomi och miljö. De paneler som behövs är billigare än det aggregat som köps in till en klassisk bastu. När de sedan används kommer en betydligt lägre energiåtgång att uppstå. Detta just på grund av de olika två vägarna till uppvärmning. Därmed uppstår både fördelar utifrån ett miljöperspektiv och ekonomiskt perspektiv.

Källa: Samtliga fördelar är från återförsäljare av dessa bastumodeller.